Kubuś Puchatek

Żłobek Miejski Nr.1 w Świnoujściu

MENU

USTAWA z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 Dz.U. 2011 Nr 45 poz. 235 ze zmianami:

Dz. U. z 2019 r. poz. 409 - Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 22 lutego 2019 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3

Art. 22 Żłobek zapewnia przebywającym w nim dzieciom wyżywienie zgodne z wymaganiami wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla dzieci, opracowywanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.

Instytut Żywności i Żywienia im. Prof. dr med. Aleksandra Szczygła

Piramida żywienia

obrazek przedstawiający piramidę żywienia dzieci i młodzieży
  1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
  2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
  3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty zbożowe znajdujące się w podstawie piramidy.
  4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, sery.
  5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.
  6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
  7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
  8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
  9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
  10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

Żywienie dzieci w Żłobku

Pobierz poradnik "Żywienie dzieci w żłobkach" (PDF)

obrazek przedstawiający warzywa w postaci kreskówki
  1. Żłobek prowadzi żywienie dostosowane do wieku dzieci od 20 tygodnia życia do 3-ch lat. Jadalnia żłobka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez kuchnię żłobka dla dzieci uczęszczających do placówki.
  2. Posiłki w żłobku przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności zawartych w Księdze GHP/GMP i Systemie HACCP.
  3. Jadłospisy konstruowane są tygodniowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoka jakość i dobór surowca, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków itp.
  4. Diety eliminacyjne realizowane są od daty przedłożenia w żłobku do odwołania zaświadczenia lekarskiego na podstawie zaleceń lekarza z poradni specjalistycznej (alergologa, gastrologa, endokrynologa itp.)
  5. Diety eliminacyjne realizowane są przez 1 miesiąc od daty przedłożenia w żłobku zaświadczenia na podstawie zaleceń lekarza pediatry. Zalecenia lekarskie, potwierdzone zaświadczeniem lekarskim, powinny zawierać określenie jednostki chorobowej oraz wykaz produktów wskazanych i przeciwwskazanych niezbędnych do opracowania właściwej diety eliminacyjnej.
  6. Korzystanie z posiłków w żłobku jest odpłatne. Posiłki wydawane są:
    • dzieciom zapisanym do żłobka, których rodzice wnoszą opłaty za wyżywienie,
    • dzieciom, których dożywianie refunduje MOPR w Świnoujściu lub inni sponsorzy,
  7. Posiłki wydawane są w jadalniach dziecięcych na poszczególnych grupach.
  8. Na posiłki wydawane przez kuchnię w ramach żywienia składają się:
    • śniadania, obiady i podwieczorki.
  9. Wysokość opłat za posiłki dla dzieci określona jest przez Radę Miasta Świnoujścia– Uchwałą nr XI/82/2011 z dnia 30 czerwca 2011r.
  10. Rodzice informowani są o wysokości opłat za wyżywienie na pierwszym zebraniu w nowym roku szkolnym
  11. Wysokość opłat za wyżywienie ulega zmianie od dnia 1 stycznia każdego roku.
  12. W przypadku nieobecności dziecka w żłobku, rodzice nie ponoszą opłaty za wyżywienie dziecka w danym dniu. Nadpłata przechodzi do odpisu na następny miesiąc.
  13. Posiłki wydawane są w godzinach:
    • śniadanie – 8.00 - 8.30
    • II śniadanie – 11.00 – 11.20
    • obiad - I i II danie – 13.45 – 14.00
    • podwieczorek - po 15.30
  14. Właściwe nawyki żywieniowe realizowane są poprzez:
    • Stałe pory posiłków – zgodnie z ustalonym planem dnia w każdej grupie wiekowej.
    • Urozmaicony jadłospis.
    • Brak spożywania słodyczy między posiłkami,
    • całodzienny, nieograniczony dostęp do wody mineralnej niegazowanej.
    • Umiejętne zachęcanie dzieci do konsumpcji posiłków.
    • Właściwą kulturę spożywania posiłków w towarzystwie rówieśników,
    • swoboda, przyjazna atmosfera – bez zabawy i telewizji;
    • Kształtowanie nawyku mycia rąk przed posiłkiem.

Żywienie niemowląt

W żłobku:

  • używa się mieszanek z mleka modyfikowanego, których skład jest w mniejszym lub większym stopniu upodobniony do mleka kobiecego.
  • używa się mleko modyfikowane: przystosowane składem dla dzieci w pierwszych dniach i tygodniach życia niemowlęcia (mleko początkowe) oraz mleko przeznaczone dla niemowląt po 4-tym miesiącu życia (mleko następne) (Bebiko, Laktowit, Bebilon, Humana, Nan i inne), mieszanki mleczne zawierające mleko modyfikowane oraz dodatek kleiku ryżowego lub gryczanego (Bebiko 2R, Bebiko 2GR, Laktowit 2R/2GR i inne).
  • Dziecku karmionemu sztucznie mlekiem modyfikowanym podaje się w 4-tym miesiącu życia soki owocowe (z jabłek, marchwi).
  • W 5-tym miesiącu wprowadza się mieszanki mleczne z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej lub kukurydzy (bez glutenu) oraz zupę jarzynową.
  • W 6-tym miesiącu dodaje się do zupy przetarte mięso (indyk, kurczak).
  • Pieczywo (żytnie, pszenne) - zawierające gluten wprowadza się w 11 miesiącu.
  • Do końca 1 roku życia dziecko otrzymuje tylko mleko modyfikowane.
  • Starszym dzieciom podajemy na przemian mleko pasteryzowane w kartonie / mleko modyfikowane
  • Woda używana do uzupełnienia proszku mlecznego jest bardzo dobrej jakości, pozbawiona bakterii chorobotwórczych, szkodliwych azotów i azotynów oraz nadmiaru soli mineralnych.
Bibliografia:
  1. „Zalecenia żywieniowe dla dzieci 1-3 lat." P.W.Wąsikiewicz
  2. „Żywienie dzieci od 1 do 3 roku życia" Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
  3. "Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia" – Instytut Matki i Dziecka

Żywienie dzieci w wieku 1-3 roku życia

  • W czasie od ukończenia pierwszego do trzeciego roku życia dziecko rocznie wzrasta o około 10 cm i zwiększa masę ciała o 2-3 kilogramy. Zmieniają się też potrzeby organizmu. Dziecko zaczyna chodzić, stara się obserwować i poznawać świat, nawiązywać bliski kontakt emocjonalny z rodziną, uczy się mówić. Ciekawość świata i rozwój zdolności motorycznych powodują, że apetyt dziecka, jak również zainteresowanie jedzeniem wyraźnie się zmniejsza. Zmienia się asortyment produktów, które wchodzą w skład jadłospisu malucha, stopniowo zbliżając się do spożywanych przez całą rodzinę. W pierwszym roku życia niemowlę było zależne od mleka matki, albo zastępujących je preparatów, teraz maluch zaczyna jeść samodzielnie, na początku głównie za pomocą rąk, ale już około 2 roku życia stara się używać sztućców. Mimo kłopotów z koordynacją ruchową, nie powinno się dziecka zbyt często wyręczać i karmić - nauka jedzenia jest bowiem interesująca i absorbująca i kształci zdolności psychomotoryczne.
  • Spożywanie posiłków powinno być następstwem uczucia głodu.
  • Dzieci spożywają 3 posiłki główne i dwa lekkie, składające się głównie z warzyw, owoców, produktów mlecznych i ewentualnie ciasta. Najbardziej wartościowy posiłek to: śniadanie i obiad, a najmniej II śniadanie i podwieczorek.
  • Do przygotowania potraw dla dzieci w żłobku nie używa się koncentratów spożywczych (zupy w proszku, rosoły w kostkach, vegeta, jarzynka itp.), gdyż zawierają nadmierne ilości sztucznych dodatków, soli i konserwantów. Nie podaje się małym dzieciom napojów gazowanych, albo sztucznie barwionych.. Dzieciom do 3 roku życia podajemy soki posiadające atest lub akceptację Instytutu Matki i Dziecka. Również nie podajemy dzieciom produktów ciężko strawnych, takich jak smażone z dużą ilością tłuszczu ( frytki, kotlety w panierce itp.)
GRUPA PRODUKTÓW Podajemy dzieciom Nie podajemy dzieciom
Zboża pieczywo jasne i ciemne (np. chleb pytlowy, grahamki) płatki kukurydziane, ryżowe itp. pieczywo pakowane w folię
Owoce owoce świeże: jabłka, gruszki, truskawki, maliny, brzoskwinie, ananasy, melon, nektarynki, arbuz, banan, kiwi, morele itp. owoce z puszki (np. ananasy) , owoce kandyzowane
Mleko mleko modyfikowane, jogurty naturalne, kefiry , serki twarogowe, sery twarde mleko krowie, sery topione
Mięso chude: drobiowe bez skóry, indyk, kurczak, cielęcina; gotowane lub pieczone w placówce; wędliny wysokogatunkowe przeznaczone dla dzieci;pasztety, mięsno-warzywne własnej produkcji inne wędliny i kiełbasy tłuste, wieprzowe; parówki ( każdy rodzaj), schabowy w panierce, konserwy, gotowe mięsa mielone
Ryby łosoś, halibut, makrela atlantycka, dorsz, morszczuk, mintaj, sola, karp, pstrąg – gotowane lub pieczone okoń, makrela królewska, miecznik oraz rekin (ryby te kumulują największą ilość szkodliwych substancji i metali ciężkich, takich jak rtęć i metylortęć); ryby wędzone, konserwy rybne i ryby w zalewach; ryby smażone na głębokim tłuszczu
Tłuszcze oliwę z oliwek, masło, masło klarowne, oleje roślinne margaryny, smalec
Słodycze np. Chrupaczki, Miśkopty, biszkopty, wafle ryżowe i chrupki kukurydziane, mające oznaczenie "środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego" miód naturalny, dżemy niskosłodzone; nutella ciastka i czekolady produkowane na bazie margaryn, cukierki , miód sztuczny, dżemy wysokosłodzone
Napoje woda niegazowana, niskomineralizowana,kompoty z owoców mrożonych, soki i musy ( własnej produkcji) ze świeżych owoców i warzyw gotowe soki dla dzieci – każdy rodzaj , woda mineralna gazowana, coca cola itp, wody mineralne niegazowane – smakowe dosładzane.
( SOK KARTONIKOWY – MAŁY PODAJEMY 1X W ROKU W CZASIE ZABAWY Z OKAZJI DNIA DZIECKA)
Bibliografia:
  1. „Zalecenia żywieniowe dla dzieci 1-3 lat." P.W.Wąsikiewicz
  2. „Żywienie dzieci od 1 do 3 roku życia" Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
  3. "Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia" – Instytut Matki i Dziecka

"Kubuś Puchatek" Żłobek Miejski Nr.1 w Świnoujściu © 2014